Monday, April 9, 2018

VABA SADA - ESTONIA 100

Hi to everybody! I am really delighted to notice that I have got friends all over the world: USA, Finland, Great Britain, Germany, Russia, France, Ukraine, Poland, Bulgaria, Netherlands, Philippines, Jamaica - thank you for your interest!
This post is going to tell about a dance festival in Tartu  held on March 18th, 2018 - a gift of folk dancers of our home town Tartu devoted to the 100th anniversary of Estonia. A fantastic event put down by trainers in which participated 1558 dancers (100 groups), the eldest 95, the youngest 4 years old. It was the story of our republic from nowerdays to the beginning in 1918 told by dances the number of which was 100 and the duration of the concert 100 minutes.

Hei! Lõpuks on põhjust jälle millestki kirjutada, sest tsiteerides L. Koidulat: "Ei saa mitte vaiki olla..."
"VABA SADA”  pidu korraldas Tartumaa Rahvatantsujuhtide Liit, idee autoriks ja pealavastajaks oli Kristel Maruste.  Tantsupidu vaatas Eestit ja eestlust läbi silmade, mis on kõike näinud, jutustades meie riigi loo tagurpidi: tänapäevast algusesse. Tantsude harjutamiseks läks juba septembris, siis ülevaatus, veel veidi lihvimist, siis peaproov ja 18. märtsil täpselt kell 19.18, oli kogu 1588-pealine tantsurahvas ning 1000 pealtvaatajat valmis ning pidu võis alata ( NB! Pidu kestis 100 minutit ning selles osales 100 rühma). Ja hea on teada, et kõik 3 meie treenerit märgiti peol ära: Tarmo Lillo vedas kilomeetrite kaupa juhtmeid ja nagu öeldi: tegi võimatu võimalikuks; Meelika Kaarna poolt oli peo kujundus ja Külli Petersell sai hea kolleegi preemia - tublid olete! Oh jaa, äärepealt oleksin unustanud mainida, et ühte meie trenni jälitas valvas kaamerasilm, tänu millele pandi Upsijad "telepurki" ning näidati .... märtsi "Ringvaates".

Nautisime seda toredat üritust täiega, eks ole selle tõestuseks ka fakt, et "Tuljaku" tõstest ei raatsinud meespool oma partnereid mitte maha panna ning kui see viimaks teoks sai, siis nõuti üheskoos "Tuljaku" kordamist. Mis siis helimehel muud üle jäi, kui pani uuesti muusika peale ja siit ta läks teist korda!
Aga ega midagi - lasen jälle fotodel (seekord Reelika omadel) kõnelda enda eest, sest pikk jutt - ... jutt!
 Aktuaalseid päevaprobleeme ja tantsujooniseid arutamas
 Need mehed ei lähe teps mitte mahtra sõtta, vaid hoopis "Isasid ja poegi" tantsima.
 Tõeline power peitub "Värskas"!
 
 Ootel...
Grand finale

No comments:

Post a Comment