Tuesday, August 7, 2018

Kagu-Eesti tantsupidu "Kuula" - Dance-Festival "Listen!"

 
 
Kuula, mida on öelda inimesel sinu kõrval!
                             Kuula, sest ka südamel on hääl!
                   Kuula, millest räägivad esivanemate traditsioonid!

Pärast Vaba 100 häälestasime end järgmise suurema ürituse - III Kagu-Eesti tantsupeo "Kuula" lainele. Kuidas iseloomustada seda ajajärku? Treening! Treening... Treening!!!! Nõrkemiseni, sest pahatihti oli neid, kes mingil endale teadaoleval põhjusel (väga leebelt öeldes) nii mõnigi kord trenni tulla ei saanud:). Aga las see "pesupäev" jääda meie endi teada! Igatahes lõpuks jõudis kätte 25. mai ning reedel kell 15.00 tuli Intsikurmus positsioonidele asuda. Eks ta olnud tööinimesele pisut varavõitu ja nagu korraldajadki tunnistasid, olid osalejate read õhtul kella 19.00-ks juba oluliselt täienenud. Aga eks igaüks õpib, loodame, et ka korraldajad, ning järgmise peo proovigraafik saab paremini paika: ikka nii, et ei peaks töölt mitu tundi varem ära küsima ja siis ühekorraga on laupäeva lõunast kuni pühapäevani sülle kukkunud suur ports vaba aega. Ja kurb oli kuulata, kui üks umbes 2. klassi poiss rääkis meile oma murest: "Terve talv õppisime tantsu (vist oligi peo nimilugu), aga nüüd pandi meid ainult taha äärde seisma ja õõtsuma..." Kui palju kurbust oli neis silmades ja muregi suur, mistõttu tuli seda lihtsalt jagada!
Aga ilm oli tantsurahva poolt: päikesepaisteline ja soe, et mitte öelda kuum ning õige pea läksid puhkepauside ajaks hinda varjulised kohad. Kuigi pakuti ka ööbimisvõimalust, siis seda kasutas vaid väike käputäis upsijaid, kuid etterutates võib öelda, et just see 4-ne punt sai peost täiega osa, kuna laupäevaõhtusel simmanil tantsisid nad lausa varbad villi.
Pidu ise toimus 27. mail ja esinejaid oli alates pisikestest lasteaia põnnidest kuni memmede-taatideni välja, publikut jagus ohtralt ning auditoorium elas tantsudele soojalt kaasa. Said nad ju osa oma lapsepõlvest tuttavatest ringmängudest kõige nooremate esituses, teismeliste toimetustest, kui ka tagasivaatest karmile küüditamisele... Peo krooniks oli "Kuula" Ott Leplandi esituses, kuid kahjuks oli Otil endal mujal tegemist, nii et tuli leppida helikandjaga (Signe, sa said sellega hästi hakkama, kuigi sinu lootus kustus vist viimasena!). Aga nüüd annaksin sõna pigem piltidele - nemad ju paremad jutuvestjad:
Meie päike!
Kümme minutit "käpakestele"
                                      Intsikurmu mändide all
                                          Mehed omaette
                                           Tantsijal on janu....
                                        Upsija olla on uhke ja hää!
                               Lipsticks are the girl's best friends!
Especially the red ones!
         Grand finale, siis kui külmal maal on käidud ja kuulamised kuulatud....
      Tänud Sulle, Külli! Poleks olnud sind, poleks meil neid toredaid elamusi!

2017./2018. hooaja lõpetas meil Upsijate üldkoosolek, teemadeks lõppeva hooaja kitsaskohad ja sihid uueks tegevusaastaks, lootuses, et Külli meid ka edaspidi taltsutab ning sellele järgnev grill ja chill Allani ja Kärdi kaunis kodus. Ja seda juba teist hooaega järjest - ei tea, kas hakkab traditsiooniks muutuma? Oi-oi: äärepealt oleksin unustanud: meil on ju kohe-kohe tulemas üks saareretk, et saada kirja järjekordne avastatud ja üleloetud saar. Nii et polegi enam palju aega jäänud, kui tuleb pakkima hakata ja - merele!

On May 27th we participated in the dance festival named "Listen". Listen to people next to you, to old traditions, listen what your heart tells about! It was an open-air performance telling about children (the youngest dancers were of age 5-6) becomming grown-ups, about our history, joy and hard times of it devoted as many other events of this year to the 100th anniversary of our republic.
The festival was the final of our season of 2017/2018 so happy summer holidays to everybody and lets hope to meet again in the autumn.

No comments:

Post a Comment