Thursday, December 20, 2012

Jõulud * Merry Christmas!

Tundub, et Upsijatel on välja kujunemas vahva traditsioon tähistada jõule nn. külakorda üksteise juures. Eelmisel aastal kutsusid Aliis ja Mati kogu meie seltskonna oma mõnusasse maakoju - mäletate küll: supersaun, kuusetoomine ja jõuluvana jututunnist rääkimata. Sel aastal olime aga oodatud Lepa külla Toomase ja Elke poole.
Aeg kaob kiiresti nagu liiv sõrmede vahelt ning tegemisi on kuhjaga. Seetõttu olid ka Upsijad sunnitud hargnema: ei saanud ju jätta minemata Tartu Talvisele Tantsupeole, kus oleme igal aastal osalenud. Selle ülesande võttis enda õlule Upsijate üks pool. Küsite, et kuidas neil läks ja kas "Siisikest" ka tehti. Ei tehtud, aga kuidas läks, eks need jutud jõuavad linnapealt peagi kohale - suuruke see Tartu siis ikka on...
Aga teine pool, India projekt nimelt, elab nagu valsirütmis: trenni-peole-trenni.
Peo alguski sätiti trenni lõpu järgi. Usinamad, kes varem kohale jõudsid, olid pererahvale abiks ja kui indialased pärale jõudsid, kupatati nad kohe sauna, samal ajal kui köögitoimkond ruulis täiega.
Mille poolest oli see jõul meil eriline? Klavessiin!

Laulda imeilusaid jõululaule "elusa" klavessiini saatel või kuulata-vaadata, kuidas Elke sõrmed mängleva kergusega üle klahvide libisevad, see on tõesti omaette elamus! Ja kui väljas vihiseb tuisk, lumes hubisevad küünlad ning toas hõljub verivorsti ja hapukapsa hõng - lihtsalt täiuslik ja mida võib üks igipõline eesti hing veel ihata!?

 Ah jaa, muidugi jõuluvana! Ja ühekorraga ta seal ukse taga kloppis, uhke ja sirge nagu mastimänd. Aga tavapärase punase mantli oli ta vahetanud ehtsa karusnahkse kasuka vastu (ju siis eurotrendid käesoleval aastal sellised) ja peas uhkeldas tal vene sõjaväge meenutav "läki-läki".... Ja vaene mees oli päris paljasjalgne (arvata, et tuli Kreekast)... Integreerumine missugune!




Pakkide lunastamiseks esitatud salmid-laulud olid seinast-seina ja seda nii sisult kui esituselt ja tuleb tunnistada, et kui saksakeelne ettekanne uinutas taadi valvsuse, siis venekeelne värk pani ta algul punastama ja siis ähvardavalt püsti hüppama. Näha kohe, et erudeeritud mees: keeled suus ja puha.... Ja abiline Pille näol oli samuti tegija: kingist ilma ei jäänud keegi.
Ja veel: üle mitme-mitme (äkki isegi 10 aasta) aja ristiti rebaseid. Igaüks sai personaalseks ülesandeks sooritada teatud rahvatantsu sammu, pall jalge vahel.

Aga tublid olid kõik repsid: sooritasid eksami ning said Leinolt oma rebasepaelad.

Vahvad jõulud olid. Ja veel kord meie tänu lahkele pererahvale!

No comments:

Post a Comment